KUD Podljubelj


Podljubelj 242

4290 Tržič


info@kudpodljubelj.si

Za prijatelje 2014


Za prijatelje, 18. januar 2014, Podljubelj
Zapisala: Irena Romih – predsednica KUD-a Podljubelj
Foto: Luka Rener

Za prijatelje, 18. januar 2014, Podljubelj
Zapisala: Irena Romih – predsednica KUD-a Podljubelj

Tako zelo polne dvorane v Podljubelju nisem videla že kar nekaj let. Če se ustvarjalci programa v zabavo in veselje za krajanke in krajane trudimo s pisanjem skečev, glasbenimi točkami in vsakotedenskimi vajami, je bilo tokrat zadovoljstvo naše. Ga ni večjega plačila kot je nabito polna dvorana – hvala čudoviti publiki!

Prireditev »Za prijatelje« ustvarjamo, ker lahko sodelujemo vse generacije članov KUD-a Podljubelj in predstavijo se lahko tudi učenci podružnične osnovne šole Podljubelj. Tokrat se nas je na odru zvrstilo kar 35 nastopajočih.

Najprej so Fantje s treh bregov (krajše F3B) in učenci POŠ Podljubelj zapeli »Oj mi smo pa tu, pod Ljubeljem doma.« Nato je pevski zbor POŠ Podljubelj, pod mentorstvom Urške Frelih Meglič, zapel »Zgodba o prijateljstvu« in »Mačja izštevanka«. To so bili: Tadej Valjavec, Nastja Tišler, Pia Raztresen, Ula Dolhar, Lara Grm, Nik Škrjanec, Vid Kralj, Klara Povalej, Kaja Ahačič, Lara Ahačič, Timotej Leitinger, Neja Skočir, Jerca Jelovčan, Sebastjan Bernard in Katarina Bernard.

Pod okriljem KUD-a Podljubelj od letos deluje otroška plesna skupina UNIKAT, pod vodstvom Urške Vodišek. Žan Frbežar, Matevž Vertelj, Kristjan Benedik, Filip Grm, Mariša Kos, Špela Dovžan, Aleksandra Diana Dovžan, Lara Ahačič, Maja Valjavec, Tadej Valjavec, Nastja Tišler, Pia Raztresen, Ula Dolhar, Lara Grm, Timotej Leitinger in Jerca Jelovčan so na odru zaplesali »ča – ča - ča«.

Franci Janc, Jože Meglič in Tončka Ahačič se zaigrali v skeču »Janezek v šoli.« Poduk te zgodbe je bil, kot je povedal ravnatelj Jože, da šolarji perverznosti ne poznajo, da le-ta pride z leti. Šolar Franci je namreč želel iz četrtega razreda osnovne šole preskočiti kar v srednjo šolo. Pa sta mu ravnatelj in učiteljica postavila nekaj vprašanj. Predvsem učiteljica je bila zvita. Eno izmed njenih zastavljenih vprašanj je bilo: »Kje so ženske najbolj skodrane?« Janezek je pravilo odgovoril: »V Afriki, gospa učiteljica!« Kje pa ste vi mislili?

Fantje s treh bregov, v zasedbi Jože Švab – harmonika, Stane Meglič – kitara, Jože Meglič – vokal in Franci Janc – vokal, so k sodelovanju povabili Marto Ahačič. Po zaigranih skladbah »Na planincah« in »Lisička je prav zvita zver« je gospa Marta dobila še en navdušen aplavz, saj se je razvedelo, da za citrami ni sedela najmanj 50 let. Za tem so Fantje s treh bregov zaigrali še »Na hribčku eno kajžico imam« in »Majolka«. Premierno pa so zaigrali avtorsko pesem »Fantje s treh bregov.« Napisal in uglasbil jo je namreč Jože Švab. »Smo fantje s treh bregov, v letih glih en prov…«

Lansko leto so se pridružile Katja Dovžan, Neža Dovžan, Simona Ahačič in Eva Škantar. Letos so pokazale, kaj je možno le v Sloveniji - tisti ki posodi denar, gre lahko v zapor. Skeč »Posojilo« smo priredili, da so lahko nastopile vse štiri. Da pa se na vajah ne bi delal dež, smo za skeč »Orgije in mamila« potrebovale še igralca. Vlogo žlehtnega soseda je odlično odigral Urh Dragičević. Je rekla Neža: »A ti ga imaš tudi (soseda), bi se imela prelepo, če ga ne bi imela.« Gospod sosed, kateri je vseskozi kukal izza cipres je namreč za začetek na pot posul žičnike (ž'blje, po domače), nato je v vodo za zalivanje rož zlil motorno olje, na koncu pa je svoji sosedi posolil še rože. Za nameček pa je 4 prijateljice, ki so imele poletno srečanje in druženje na vrtu, prijavil policiji, da izvajajo orgije in uživajo mamila. Ko je prišla policajka (Irena Romih), je kmalu naredila red in sosedu napisala kazen 350 eur za zlorabo prijave.

V dvorani smo imeli tudi častne goste. To so bili avtorji fotografij, ki so sodelovali pri našem foto natečaju »Vsak dan je lahko čaroben dan«.

Začelo se je konec leta 2012, ko je Miha Lindav dal idejo: »Fino bi bilo narediti nekaj, kjer bi lahko sodelovalo več ljudi, nekaj, da se bo na vasi dogajalo. Nekaj… na primer fotografsko razstavo naše vasi.« Beseda je dala besedo, določili so se pogoji in razpisali smo fotografski natečaj, ki je potekal od 19.1. 2013 do 10.1.2014.

Prvotna ideja je bila, da bi zbrali 365 fotografij doline Šentanske, za vsak dan eno.

Ko smo se lotili časovnega pregledovanja fotografij, je v času dopustov in počitnic, se pravi poleti, nastalo eno veliko zatišje. In nasprotno. V določenih dneh so prišle tri, štiri resnično zanimive fotografije, različnih avtorjev, in nismo si drznili, da jih ne bi vseh razstavili. Zato smo našli rešitev in smo jih na ogled postavili po sklopih, po tematiki. Nastali so fotografski panoji: »Šentanska dolina z okolico«, »Na vasi se je zgodilo«, »Vrhovi, planine in koče«, »Vse poti Podljubelja«, »Sijaj, sijaj sončece«, »Darovi narave«, »Živalski svet« in »Utrinki«. Iz vseh fotografij je izžarevalo tisto, kar je bilo naslov razstave. Vsak dan je lahko čaroben, če to čarobnost znamo opaziti, če pa jo zmoremo ujeti še v objektiv… smo zelo bogati!

Dobili smo 232 fotografij, razstavili smo jih 162. Sodelovalo je 11 avtorjev. Po abecednem redu so: Maja Ahačič, Barbara Brodnik, Urška Frelih Meglič, Lučka Kavčič, Domen Mali, Marko Mali, Stane Perko, Marija Polajnar, Martin Romih, Jože Romšak in Urška Vodišek. Ko je bila razstava že v teku pa smo dobili še čudovite posnetke Bornove poti gospe Jelke Mihajlovske.

Običaj foto natečaja je, da se izbere in oceni najboljšo fotografijo. Mi smo se odločili, da bomo nagradili pridnost. Tako smo vse avtorje poklicali na oder in jim podarili darilne bone za fotografije v velikosti 10x15, in sicer približno toliko, kot so poslali svojih fotografij. In kdo je bil najbolj priden? To je bila Maja Ahačič. Poslala je 105 fotografij! Vendar ne vse naenkrat pač pa tako kot je pisalo v razpisu foto natečaja – vsak dan eno. 

Razstave in prireditve ne bi mogli izpeljati, če ne bi imeli pomoči tudi izven KUD-a.
Za finančno podporo se zahvaljujem:
- Krajevni skupnosti Podljubelj in s tem gospodu Draganu Njegovanu. Hvala, ker vedno prisluhnete našim željam in nam tudi konkretno pomagate.
- Občini Tržič in s tem županu mag. Borutu Sajovicu. Hvala, ker ste prišli na našo otvoritev in nam namenili pozitivne in vzpodbudne besede. Zelo vesela sem bila tudi vašega telefonskega klica na dan prireditve, ko ste opravičili odsotnost.

Za nepričakovane sladke dobrote se zahvaljujem Marici Japelj (Slaščičarstvo MA-JA, Podljubelj). Nekaj dni pred otvoritvijo razstave, ko sem imela še polno glavo »stvari za narest,« sva se srečali in mi je ponudila piškote. Čudovito!

Za vse ugodnosti pri razvijanju fotografij – in teh letos res ni bilo malo, se iskreno zahvaljujem Toniju Čebron (Foto Čebron, Tržič). Slike so namreč arhivsko zelo pomembno sredstvo, da se z leti ne pozabi.

Hvala Damjanu Štefetu (Gostišče Karavla, Ljubelj) za odlično pripravljeno večerjo!

Hvala Luku Rener (fotograf) za krasne slike!

Hvala tudi Anžetu Bizjaku, Heleni Hercog, Jožetu Švab in Jožetu Udovč za pomoč pri izdelavi scene, sorodnikom in prijateljem pa tudi hvala za posojena oblačila – kostume.

Hvala vsem staršem nastopajočih otrok za razumevanje in podporo! 
Otroški pevski zbor POŠ Podljubelj
 
Plesna skupina UNIKAT
 
Skeč POSOJILO
 
Skeč JANEZEK V ŠOLI
 
Fantje s treh bregov & Marta Ahačič
 
Skeč ORGIJE IN MAMILA
 
Skeč ORGIJE IN MAMILA