KUD Podljubelj


Podljubelj 242

4290 Tržič


info@kudpodljubelj.si

Ne bodimo skromniNa medobmočno srečanje gledaliških skupin Gorenjske se je prijavilo 15 gledaliških skupin s sedemanjstimi gledališkimi deli, in sicer iz Domžal, Jesenic, Kranja, Radovljice, Škofje Loke in Tržiča. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) vsako leto, v okviru festivala gorenjskih komedijantov, podeli priznanja za najboljšo žensko in moško vlogo, za najboljšo žensko in moško stransko vlogo ter posebno priznanje selektorja. Letošnji selektor programa je bil gospod dr. Goran Schmidt.
22. junija 08, je bila slavnostna podelitev teh priznanj. Naše kulturno društvo je s svojo uprizoritvijo komedije "8. marec in Rdeča Kapica" prejelo posebno priznanje selektorja. Prejela pa ga je Irena Udovč "za vsestransko ustvarjalno delo in vodenje gledališke skupine KUD Podljubelj".


Komentar nagrajenke:
"S svojim udejstvovanjem v šentantski kulturi ne pričakujem nič drugega, kot da mi s pomočjo vaščanov, ki so pripravljeni sodelovati, uspe skupaj spraviti vsaj eno igro, prireditev,.... Pač nekaj, da se na vasi dogaja, še posebno ker ima naš oder in s tem gledališka dejavnost res dolgo tradicijo. Marsikdo meni, da sem pri vsem skupaj grebatorska šefica, ki misli kaj da je. Če bi ta isti pogledal od blizu, bi uvidel, da je vse skupaj velika odgovornost, ki jo vsako leto znova ponudim komurkoli, pa je nihče noče prevzeti. Navsezadnje bi bila tudi sama veliko raje samo igralka, brez obveznosti. In če kdo misli, da se z lokalnim, amaterskim gledališčem, kot ga imamo pri nas, kaj zasluži - ga vabim med sponzorje. Teh nam vedno manjka.
Letošnja sezona je bila do sedaj najbolj pestra. Končno lahko povem, da smo imeli na začetku popolnoma drugačen scenarij, z veliko več igralci. Pa se zadeve niso obnesle. A ne zaradi mene in mojih muh. Zaradi alkohola. Mladoletniki, novinci, ki so hoteli sodelovati pri igri, so imeli napačno predstavo o tem, kaj je to šentantska kultura. Iz vaje v vaje so prihajali pod vplivom alkohola in neresnost se je zgolj stopnjevala. To pa ni več tisto zaradi česar je meni kultura tako pri srcu. Ni mi preostalo drugega, kot da raspustim prvotno skupino. Tako ali tako se še prehitro najde kak starš, ki bi s prstom pokazal name, češ: "Ja, pri KUD-u je začel piti!" Na hitrico smo poiskali nov scenarij in zadeve so stekle v pravo smer. Končno so vaje postale tisto, zaradi katerih na njih tako uživam. Komične situacije, polno smeha in dobre volje. Vaje, na katere prideš popolnoma izmozgan od celega dne in ko se ti popolnoma nič več ne ljubi in si včasih misliš - joj, pa še te vaje. A ko jih je konec, je energije za izvoz! Točno to me drži, da vztrajam, četudi včasih situacije postanejo nezosne. Premiera pa je le še jagoda na kupu smetane...mmmm.
Skratka. Po vseh križih in težavah sem ugotovila, da je moja končna igralska ekipa z Anžetom B., Anžetom M., Markotom, Neno, Uršo in Zalo, FENOMENALNA!!! Na vajah se jim je točno videlo, da se zabavajo, da uživajo na odru in predvsem, da so resni in se ne zafrkavajo z mojimi živci. In zgolj ta ekipa je zaslužna, da smo dobili to "nagrado". Čeprav je bilo posebno priznanje selektorja podeljeno meni, še vedno trdim, da smo si ga zaslužili vsi in gre zasluga vsem v ekipi. Vsekakor moram poudariti, da brez vseh sovaščanov, ki so nam pomagali pri igri, z nami ne bi bilo nič.
Brez našega predsednika Francija Janc, ne verjamem, da bi lahko prav veliko naredili. Njegova moralna podpora kot tudi odprtost za naše, včasih čudne, ideje prispevata k dejstvu, da človek z veseljem prispeva svoj čas za skupnost, pa čeprav od tega finančno nima nič."

In še utrinek iz dobljenega dopisa, kjer gospod selektor ocenjuje našo gledališko igro:
"Posebnost podljubeljske odrasle igralske skupine je - vsaj v tej sezoni oziroma v tej uprozoritvi - da v njej nastopajo izključno mladi. To daje uprozoritvi poseben žar, z veliko smisla za humor. Iz sproščenosti pa izhaja tudi besedilna improvizacija, ki je v ljubiteljskih uprizoritvah redkost, saj se običajno srečujemo s prav nasprotnim pojavom..."